Hej dziś mam dla Was cos super. Łatwe danie i ucieszy całą rodzinę.
Przepis na Eko-zdrowego burgera (porcja na 4 sztuki):
Składniki:
1 cebula kilka łyżek klarowanego masła 2 ząbki czosnku
0,5 kg mięsa wołowego (z dobrego źródła)
1 jajko (wiejskie, Eko, bądź z wolnego wybiegu)
1 żółtko jaja kurzego jw.
pieprz sól himalajska, morska albo kłodawska (bez żelazocyjanku potasu E536)
papryka w proszku
oregano
mielony kminek
świeża natka pietruszki
oliwa z oliwek.
Dodatki:
4 okrągłe bułki orkiszowe, żytnie lub pełnoziarniste
4 liście zielonej sałaty
1 czerwona cebula
2 pomidory
2 kiszone ogórki
sos jogurtowy,
BBQ albo ketchup
Wybierając ketchup unikajmy:
benzoesanu sodu E211 kwasu sorbowego E200 sorbinianu potasu E202 syropu glukozowo-fruktozowego.
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na maśle i następnie ostudzić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso zmielić w maszynce do mięsa, doprawić czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Całość wymieszać. Masę podzielić na 4 części i uformować hamburgery.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, a następnie dodać masło klarowane. Po ułożeniu hamburgera na patelni docisnąć go tłuczkiem do mięsa lub łopatką. Smażyć po około 4 minuty z każdej strony w średniej temperaturze. Następnie przekroić bułkę na pół. Warzywa umyć, a liście sałaty osuszyć. Cebulę, pomidory i ogórki pokroić w plasterki. Ułożyć w kolejności, połowa bułki, sałata, hamburger, cebula, pomidor, ogórek. Sos nakładamy według naszych upodobań.
Smacznego 🙂
Pozdrawiam Marta.