Strona główna » Zdrowy burger

Zdrowy burger

Hej dziś mam dla Was cos super. Łatwe danie i ucieszy całą rodzinę.

Przepis na Eko-zdrowego burgera (porcja na 4 sztuki):

Składniki:

1 cebula kilka łyżek klarowanego masła 2 ząbki czosnku

0,5 kg mięsa wołowego (z dobrego źródła)

1 jajko (wiejskie, Eko, bądź z wolnego wybiegu)

1 żółtko jaja kurzego jw.

pieprz sól himalajska, morska albo kłodawska (bez żelazocyjanku potasu E536)

papryka w proszku

oregano

mielony kminek

świeża natka pietruszki

oliwa z oliwek.

Dodatki:

4 okrągłe bułki orkiszowe, żytnie lub pełnoziarniste

4 liście zielonej sałaty

1 czerwona cebula

2 pomidory

2 kiszone ogórki

sos jogurtowy,

BBQ albo ketchup

Wybierając ketchup unikajmy:

benzoesanu sodu E211 kwasu sorbowego E200 sorbinianu potasu E202 syropu glukozowo-fruktozowego.

Sposób przyrządzenia:

Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na maśle i następnie ostudzić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso zmielić w maszynce do mięsa, doprawić czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Całość wymieszać. Masę podzielić na 4 części i uformować hamburgery.

Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, a następnie dodać masło klarowane. Po ułożeniu hamburgera na patelni docisnąć go tłuczkiem do mięsa lub łopatką. Smażyć po około 4 minuty z każdej strony w średniej temperaturze. Następnie przekroić bułkę na pół. Warzywa umyć, a liście sałaty osuszyć. Cebulę, pomidory i ogórki pokroić w plasterki. Ułożyć w kolejności, połowa bułki, sałata, hamburger, cebula, pomidor, ogórek. Sos nakładamy według naszych upodobań.

Smacznego 🙂

Pozdrawiam Marta.