Strona główna » Masło orzechowe domowej roboty

Masło orzechowe domowej roboty

MASŁO ORZECHOWE domowej roboty, które uwielbiam jeść łyżką prosto ze słoiczka. Porcja, którą otrzymamy, to ok 260 ml. Jest to bardzo łatwy przepis.

Potrzebujemy 200g orzechów (laskowych, włoskich, nerkowca czy migdałów) bez dwutlenku siarki E 220. Na orzechy ziemne coraz więcej osób ma uczulenie, zatem świadomie ich nie umieszczam w tym przepisie. Pozostałe składniki to:7-8 łyżek oleju z pestek winogron3 łyżeczki miodu, szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej, kamiennej lub morskiej (bez żelazocyjanku potasu E 536).

Sposób przygotowania:

Mielimy orzechy w młynku do kawy. Przekładamy orzechy do miksera, następnie ucieramy wlewając stopniowo olej. Dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy. Gotowe.