Witajcie.
W dzisiejszym tekście chciałabym przedstawić wam jeden ze składników pożywienia, jakim są tłuszcze. W ostatnim czasie jest to dość kontrowersyjny temat i wciąż przez ekspertów badany. Prawda jest taka, że nie jest to wszystko takie jednoznaczne. Nie dajmy się zwariować i podejdźmy do diety zdroworozsądkowo. Postaram się wam tę wiedzę uporządkować.
Tłuszcze jako jeden ze składników odżywczych dla organizmu dostarcza nam najwięcej energii, gdyż na 1g tłuszczy aż 9kcal. Dzielą się w zależności od stanu skupienia na ciekłe i stałe, pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz na nienasycone i nasycone. Teraz bardzo modna jest dieta wysokotłuszczowa, w której są zalecane kwasy tłuszczowe nasycone. a kwasy tłuszczowe nasycone to tłuszcze pochodzenia zwierzęcego albo tłuszcze znajdujące się w oleju kokosowym czy palmowym. Jak wiemy nadmierna ich ilość przez nas spożywana ma niekorzystny wpływ na układ krążenia, w tym wzrost stężenia lipoprotein LDL (zły cholesterol ). Dlatego zalecane jest spożywanie jego źródła maksymalnie łyżkę stołowa dziennie.
Kwasy tłuszczowe nasycone maja konsystencję stałą. Kwasy tłuszczowe nienasycone występują przede wszystkim w roślinach i maja konsystencję ciekłą. Wyróżniamy jednonienasycone (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, awokado, migdały), oraz wielonasycone (olej lniany, słonecznikowy, ryby morskie, orzechy włoskie). Właśnie wśród nich występują niezbędne kwasy Omega3 i Omega-6.